Deze opleiding die sinds 2024 uitgebreid is van 8 naar 10 dagen omdat de ervaring leert dat tijd nodig is om het faciliteren goed onder de knie te kunnen krijgen, maakt deel uit van de jaaropleiding IOPT. Hij kan apart worden gevolgd wanneer je elders door zelfervaring bent ingeleid in de IOPT.
Waar je in de inleiding eigen proceswerk doet om de methode onder de knie te krijgen, blijft dit mogelijk in de basisopleiding maar ligt de nadruk op het begeleiden van individuele zelfontmoetingen met bodemankers bij je clienten. Voor diegenen die met groepen (willen) werken, met andere resonantiepersonen dus, bestaat er de mogelijkheid daarmee te oefenen, maar wie dat meer onder de knie wil krijgen, dient de verdieping aanvullend te volgen.
In de basisopleiding in de identiteitsgerichte psychotraumatherapie naar Franz Ruppert (IoPT) leer je dus individuele opstellingen of zelfontmoetingen begeleiden door middel van van eigen opstellingen van de zin van het verlangen. De opleiding is geaccrediteerd door de FgzPT (85 punten) en NVRG (48 punten) en NIP/NVO (48 punten).
Er zal natuurlijk aandacht zijn voor hoe je dit werk kunt integreren in je huidige therapie-praktijk, in de verdieping IOPT die hierop volgt is er naast het begeleiden van groepen met zelfontmoetingen, aandacht voor het in een psychotherapeutisch gesprek en proces werken vanuit de IOPT (werken met trauma/overlevings/gezonde delen in het therapeutisch proces).
In elk blok van de basisopleiding nemen we een bepaald ontwikkelingsfase van conceptie tot volwassenheid en een bepaald type trauma als focus, maar we laten ons daarbij ook leiden door het (leer)proces van de groep. Het belang van de identiteit als “Ik” en “wil”, de verschillende soorten trauma’s (niet gewild, niet geliefd, niet beschermd, en trauma van het eigen daderschap) en de gevolgen daarvan zullen de revue passeren.
Je krijgt door de onderwerpen en de manier van werken een doorleefd inzicht in (de kracht van) IoPT.
Voor wie?
Voor hulpverleners in de GGZ, zoals klinisch psychologen, psychotherapeuten, GZ-psychologen en systeemtherapeuten, orthopedagogen, vaktherapeuten, SPV. Ervaren coaches zijn ook welkom.
Corona-condities
De zelfontmoetingsmethode leent zich zo goed voor de online setting, dat deze standaard is opgenomen in de opleiding in tussentijdse (intervisie)bijeenkomsten die nog worden ingepland.
Data 2024
22/23 maart, 12/13 april, 24/25 mei en 21/22 juni en 13 en 14 september 2024 van 9-17u VOL
Data 2025
7 en 8 maart, 11 en 12 april, 16 en 17 mei, 13 en 14 juni en 5 en 6 september 2025 van 9-17u
Geaccrediteerd door
FgzpT (48) , NVRG(30) en NIP/NVO(48 uur +2 uur literatuurstudie, 36 behandeling, 12 uur diagnostiek) en Register FVB (vaktherapeuten).
U ontvangt een certificaat met bewijs van deelname en accreditatie.
Waar?
De Poort in Groesbeek
Hoeveel kost het?
De basisopleiding kost in zijn geheel 2450. Korting van 150 euro voor deelnemers die de inleiding hebben gevolgd. En deelname geeft 150 euro korting op de verdieping IOPT.
Voor de editie van 2024: last minute korting van 250 euro.
Inclusief cursusmateriaal, lunch en dagzorging, exclusief de boeken van Franz Ruppert zelf.
Let op de leverings- en annuleringsvoorwaarden bij inschrijving.
Door wie wordt de opleiding verzorgd?
Walter de Vries, GZ-psycholoog/psychotherapeut/supervisor VGCT, opgeleid in het familie-opstellingenwerk door Wolfgang Könighaus, met workshops van Bert Hellinger, Albrecht Mahr, Hunter Beaumont, Ursula Franke en anderen. Opgeleid door Franz Ruppert in trauma-opstellingen en identiteitsgerichte psychotraumatherapie (IOPT) in 2012; op aanbevelingslijst van Franz Ruppert en regelmatig in München voor nascholing. Recentste supervisie bij Franz Ruppert februari 2022. Ik zit tevens in een doorlopende intervisiegroep waar ik zelf aan mijn eigen processen werk.
Verdere informatie
Aantal deelnemers:
minimaal 6, maximaal 12
Studiebelasting
48 lesuren en 50 studie-uren en 2 intervisiebijeenkomsten van 6 uur = 110 uur
Algemene leerdoelen
Na afloop van de cursus:
- Heeft de cursist kennis van verschillende vormen van opstellingen zoals die gebruikt kunnen worden in individuele therapie en relatietherapie (met behulp van bodemankers)
- Heeft de cursist kennis opgedaan van de meergenerationele psychotraumatologie in verdieping, te weten: de traumabiografie
- Heeft de cursist ervaring opgedaan met basale opstellingsfenomenen, zoals representerende waarnemen, basale opstellingsinterventies zoals het onderscheiden van wat verward is geraakt en het verbinden wat verloren is geraakt.
- Kan de cursist leren werken met de opstellingsmethode d.m.v. een herformulering van de hulpvraag van een cliënt in termen van een “verlangen”
- Kan de cursist de opstelling “lezen” in termen van de meergenerationele traumatologie, op basis van het onderscheiden van trauma- overlevingsdelen en gezonde delen en de verschillende vormen van trauma (identiteitstrauma, symbiosetrauma, trauma van de seksualiteit en trauma van eigen daderschap, maar ook bindingssysteemtrauma, symbiosetrauma, existentietrauma, hechtingstrauma, vroeg trauma)
- Kan de cursist de opstellingsmethode toepassen in de eigen werksetting door middel van representatieve middelen als poppetjes, met behulp van representanten, en zichzelf of de cliënt als representant.
Algemene werkwijze
De opstellingsmethode is een methode die alleen onder de knie kan worden gekregen door deze zelf te ervaren. Daarom wordt er gewerkt met eigen psychisch materiaal, danwel met eigen supervisie-casuistiek. Daarnaast zullen er intervisiegroepen worden gevormd, waarin er tussentijds wordt geoefend. Er zijn theoretische bloks, en wordt gereflecteerd op het opstellingenwerk, er wordt gekeken naar verbatim-beschrijvingen van opstellingen en video’s van Franz Ruppert, de grondlegger zelf.
Literatuur
Aangeraden wordt:
Franz Ruppert
Wie ben ik in een getraumatiseerde en traumatiserende samenleving?
Hoe dader-slachtofferdynamieken ons leven bepalen en wij ons hieruit kunnen bevrijden
Nederlands Paperback 9789463160223 Druk: 1 april 2021 224 pagina’s
Franz Ruppert Harald Banzhaf
Mijn lichaam, mijn trauma, mijn ik (vooral hoofdstuk 1)
de invloed van psychotrauma op de fysieke gezondheid – identiteitgeoriënteerde psychotraumatheorie en -therapie
Nederlands Paperback 9789463160216 Druk: 1 november 2020 384 pagina’s
Ook ouder werk: Symbiose en Autonomie/Bevrijding van trauma, angst en onmacht – dit zijn goede basiswerken, al is de methodiek verouderd.
Een essay van de docent over IOPT wordt ter beschikking gesteld.
Toetsing<
- Aanwezigheid van 90%. Bij 1 of meer dag verzuim kan het certificaat niet meer worden afgegeven
- Er wordt uitgegaan van 50 werkuren tijdens de inleiding
Continuïteits- en kwaliteitsbewaking
Aan de hand van huiswerkopdrachten (zie bijeenkomst) en literatuurverwerkingen (het formuleren van drie vragen/discussiepunten per bijeenkomst) die voor de bijeenkomst aan de docent worden toegestuurd (zielsbelang@icloud.com) wordt de kwaliteit en continuiteit gewaarborgd. Leerdoelen worden op de eerste dag geformuleerd in SMART-termen en naar docent opgestuurd; aan het einde van de cursus worden ze geëvalueerd. - Naast een theoretische plenaire toets wordt het zelf leiden van een opstelling bij een eigen cliënt wordt als toetsmoment gebruikt. Criteria daarbij zijn volgen van de juiste procedure (formulering verlangen, uitkiezen representanten, non-verbale fase, verbale fase, afsluiting, nadere instructie wordt uitgereikt) en het begeleiden vanuit het gezonde deel van de cliënt (het op eigen kracht laten doen). Er kan herkanst worden.